Vad är apelsinolja?

Orange olja är en essentiell olja extraherad från apelsinens skal, en tämjt frukt som har odlats av olika mänskliga samhällen i tusentals år. Orange tros ha sitt ursprung i Kina och sprider sig snabbt över Asien och till andra delar av världen med handlare som var intresserade av denna aromatiska, smakrika, saftiga frukten.

Olja är naturligt riklig i orange fruktens skall. Många som har skalat en apelsin har noterat det starka citrusarom som fyller luften när skalen har brutits, den här lukten är resultatet av den orangefärgade oljan som frigörs från skaftet. Vissa människor använder också oljan på ett otillfredsställande sätt när de sparar apelsinskalar runt huset för att fräscha upp luften, så att skalen sakta torkar ut över tiden och släpper ut sina aromatiska oljor i processen.

Kallpressad apelsinolja är gjord genom att klämma orange skenor för att uttrycka oljan och gör vanligtvis vid rumstemperatur, inte nödvändigtvis i “kalla” temperaturer. Det är också möjligt att få tillgång till orange eterisk olja genom en ångdestillationsprocess. Ångdestillation extraherar mer olja, men kan tendera att göra oljan bitter, och detta kan inte vara acceptabelt för vissa applikationer.

En traditionell användning av apelsinolja är som lösningsmedel. Det ingår ofta i produkter som möbelrengöringsmedel, eftersom det kan ta bort smuts utan att det skadas, och det bidrar till att träet står i processen. Denna eteriska olja blandas också ibland i naturliga rengöringsmedel. Det antas också ha insekticida egenskaper och kan användas för att konditionera möbler för att hjälpa till att motstå insektsinvasion.

I aromaterapi menas apelsin att ha en uppmuntrande och lugnande effekt. Orange olja kan blandas med andra eteriska oljor, och vissa människor som ökar aromaterapi gillar att arbeta med söt orange olja, en högkvalitativ eterisk olja som tillverkas speciellt av söta apelsiner. Denna olja kan användas som en antiinflammatorisk och kan administreras för att hjälpa människor med matsmältningsbesvär. När det används i medicinsk behandling, bör folk bekräfta att oljan är säker för konsumtion, och de bör notera om det är utspätt. Ren orange olja kan irritera huden och munnen och kan bidra till utvecklingen av ljuskänslighet, vilket kan skada huden.