Vad är ärrvävnad?

Ärrvävnad ersätter normal hudvävnad efter att huden skadats. Även ärrvävnad består av samma substans som oskadad hud, det ser annorlunda ut på grund av hur fibrerna i vävnaden är ordnade. Ärr bildas varje gång huden skadas bortom det första skiktet, oavsett om skadorna härstammar från skur, brännskador eller hudförhållanden som akne eller svampinfektion. Även om det finns sätt att minimera utseende av ärr, finns det inget sätt att helt och hållet ta bort dem.

Mänsklig hud består av tre huvudlager, epidermis, dermis och hypodermis. När dermis – det rosa mittskiktet i hudens tvärsnitt – skadas, svarar kroppen först genom att blodpropp i området görs för att stänga såret. Efter blodpropparna skickar kroppen sedan i fibroblaster, en typ av cell som hjälper till att återuppbygga hudvävnad. Dessa celler bryter ner blodproppen och börjar ersätta den med proteiner, främst kollagen, som utgör lårvävnad.

Även om ärrvävnad och normal hud är gjorda med dessa kollagenproteiner, ser de olika ut på grund av hur kollagen är ordnad. I regelbunden hud överlappar kollagenproteinerna i många slumpmässiga riktningar, men i ärrvävnad riktar de sig i allmänhet i en riktning. Detta gör att ärret har en annan struktur än den omgivande huden. Ärrvävnad är inte lika flexibel som normal hud och har inte normalt blodtillförsel, svettkörtlar eller hår.

Hur en individuell ärr ser ut beror på några saker, inklusive omständigheterna för skadan och en persons hudfärg. Exempelvis orsakar ett punkteringsår en annorlunda ärr än ett brännsår, och om såret blir smittat eller inte kan det också påverka utseendet hos ärret. Ett sår på en plats där huden sträcker sig tätt, som bröstet, orsakar ofta tjockare ärr, eftersom kroppen måste göra mer vävnad för att hålla såret från att dra öppet. Hudton spelar en roll också. Även om ärr i allmänhet tenderar att bli vita över tiden kan de med mörk hud få ärr som blir mörkare med tiden. De med mörkare hud kan också vara mer benägna att keloidärr.

Det finns fem huvudtyper av ärr

Även om det inte finns något sätt att helt avlägsna ärrvävnad förutom att undvika hudskador, finns det sätt att minimera utseendet både när såret läker och efter att ett ärr har bildats. Förutom keloid ärr, kommer de flesta ärr att blekna på egen hand även utan behandling.

Medan såret läker

Sätt att minimera ärr efter att de bildats

I extrema fall kan en läkare rekommendera kirurgi. Även om kirurgi inte kan bli av med ett ärr, kan det göra det mindre märkbart. Kirurgi rekommenderas inte för hypertrofa eller keloidärr, eftersom det kan göra dem värre. En annan typ av behandling för allvarliga ärr är strålbehandling, som ibland kan minska keloid och hypertrofiska ärr.

Video 1 – Information från en plastikkirurg om hur ärr bildar och hur kirurger undviker att göra märkbara ärr.

Video 2 – Information om keloidärr.

Www.ma.hw.ac.uk – Information om hur ärr bildas, med illustrationer.

Www.webmd.com – Information om behandling av ärr efter att de bildats.

Http://practicalplasticsurgery.org – En PDF med information om hur ärr från och sätt att hantera problematiska ärr.