Vad är choroid?

Choroid, även känd som den choroida kappan eller choroidea, ligger mellan näthinnan och sklera. Tekniskt sett är choroid den vaskulära delen av det mänskliga ögat som innehåller bindväven. Dess huvudsakliga syfte är att skicka syre och andra näringsämnen till näthinnan. Inom den här delen av ögat finns det fyra olika lager.

Dessa lager inkluderar Hallers skikt, Sattlers skikt, Choriocapillaris och Bruchs membran. Hallers skikt är den yttre delen som innehåller stora blodkärl, medan Sattlers skikt har medelstora blodkärl. Choriocapilarris är trogen mot sitt namn, eftersom det inkluderar alla kapillärer, och Bruchs membran är helt enkelt den innersta delen av choroid.

Eftersom ögat åberopar blodtillförseln för att fungera måste choroidea vara hälsosam hela tiden. När området är infekterat på något sätt, lider macula och optisk nerv. När makula och optisk nerv påverkas negativt, är resultatet ofta blindhet. Dessutom kan många andra sjukdomar uppstå som ett resultat av en infektion.

Chorioretinit är den vanligaste sjukdomen som attackerar choroidea. Denna typ av inflammation kommer med olika symtom inklusive flytande mörka fläckar och suddig syn. Unga barn och de människor som kämpar för Herpes Simplex Virus påverkas vanligtvis av denna sjukdom. Antibiotika och kortikosteroider används ofta för att framgångsrikt bekämpa korioretinit.

Det finns olika andra sjukdomar som kan påverka denna del av ögat. Olika retinala sjukdomar, makuladegenerering, koroidal neovaskularisering, retinalavlossning och neoplasmer är de vanligaste sjukdomar som påverkar denna del av ögat. Dessa sjukdomar kan bara upptäckas under en ögonprov, varför det är viktigt att besöka en ögonläkare minst en gång per år.

I de flesta fall kan ögonsjukdom utrotas om det finns tillräckligt snabbt. Dock kan ögonsjukdom som har fått lov att festa ofta resultera i permanent ögonskada. Oavsett detekteringstiden kan vissa av dessa sjukdomar inte stoppas. Sjukdomar som kan behandlas kontrolleras ofta med hjälp av specialiserade lasrar.

Medan de flesta ögonsjukdomar inte kan ses med blotta ögat, har vissa sjukdomar vissa symptom som kan upptäckas. Eventuell smärta inom ögonområdet, molnighet inom synfältet eller märkbart öga “fläckar” kan innebära att en ögonsjukdom har börjat. Om något av dessa symptom uppstår är det bäst att besöka en professionell optiker direkt.