Vad är den bästa artritmen smärtlindring?

Artrit, även allmänt känd som artros, är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kännetecknas av minskad syntes av specialiserade proteiner som kallas proteoglykaner. Detta är signifikant eftersom dessa proteiner bildar kärnan i brosk, det material som fungerar som en stötdämpare i lederna genom att släppa vatten för att bilda en skyddande barriär. I avsaknad av denna aktivitet uppstår vätskor i brusk, vilket leder till inflammation och gradvis bildning av osteofyter i lederna. Dessa kalciumfyndigheter stör rörelsen och ger smärta, även när fogen inte används. Medan det inte finns botemedel mot artrit, finns det flera metoder för att få artrittens smärtlindring.

Ur näringsmässig synvinkel finns det flera tillskott som kan bidra till att minska inflammation och främja smärtlindring. Exempelvis är metionin, en aminosyra och biprodukt av adenosintrifosfat och metionin en föregångare till cystein, som är en annan komponent av protein. Även känd som SAM-e hämmar metionin aktiviteten hos bruskförstörande enzymer, samtidigt som man stimulerar en ökad produktion av proteoglykaner. Kort sagt innebär detta att detta näringsämne kan bidra till att förhindra skador på brosk från att inträffa eller utvecklas.

Fiskolja ger omega-3 essentiella fettsyror, nämligen eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA). Dessa medel har studerats omfattande för deras förmåga att ge avsevärd lindring genom att minska produktionen och frisättningen av proinflammatoriska cytokiner. Faktum är att många patienter rapporterar ökad rörlighet också.

Andra komplementära terapier dokumenterade för att uppnå artritis smärtlindring inkluderar massage, akupunktur och Shiatsu, även känd som akupressur. Dessa terapier verkar förbättra symtomen genom att minska produktionen av stresshormoner, såsom kortisol. Dessutom bidrar de till att stimulera en ökning av smärtstillande neurotransmittorer, såsom endorfiner.

Det konventionella sättet att lindra smärtan inbegriper användningen av mediciner, som kan kategoriseras i tre typer. De vanligast rekommenderade är icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom aspirin. NSAID finns dock också i receptstyrka. Andra mediciner inkluderar sjukdomsmodifierande antirheumatiska läkemedel (DMARD), som oftast ordineras för reumatoid artrit, en mer allvarlig form av denna sjukdom. Slutligen kan kortikosteroidläkemedel ges för att ge omedelbar lättnad genom att snabbt minska inflammation.

En professionell vårdpraktiserare bör utvärdera den bästa behandlingssättet för att bedriva baserat på frekvensen och svårighetsgraden av symtom. Dessutom svarar vissa patienter bäst på en kombination av terapier. Det är också viktigt att diskutera riskerna och biverkningarna av specifika läkemedel sedan DMARDs, t.ex. involvera undertryckande av immunsystemet.