Vad är den stigande kolon?

Den stigande tjocktarmen är en del av fyra delar av tjocktarmen. Denna första delen av tjocktarmen är ansluten till tunntarmen genom en sektion av tarm som kallas cecum. Den stigande tjocktarmen går genom bukhålan, uppåt mot den tvärgående tjocktarmen i ungefär åtta tum (20 cm).

En av huvudfunktionerna i tjocktarmen är att ta bort vattnet och andra viktiga näringsämnen från avfallsmaterial och återvinna det tillbaka i kroppen. Då avfallsmaterialet lämnar tunntarmen kommer det att flytta in i cecum och sedan den stigande kolon där denna process för extrahering börjar. Avfallsmaterialet förflyttas uppåt mot tvärsnittet av tjocktarmen genom ett förfarande som kallas peristaltik.

Peristalsis är den samordnade sammandragningen av muskelrörelsen för att flytta mat eller avfall genom ett rör. För att förenkla, pressas mat och avfallspartiklar genom en rörliknande struktur genom en klämrörelse. Peristalsis äger rum i matstrupen när en individ sväljer mat. Det äger också rum i tjocktarmen, eftersom det rör sig fast avfall genom tjocktarmen som ska utvisas från kroppen genom ändtarmen.

Störningar i det stigande tjocktarmen inkluderar polyper. Detta är en köttig tillväxt som kan sticka ut från tjocktarmen i kolon. Dessa polyper kan bli större och leda till tjocktarmscancer om de inte behandlas. Läkare rekommenderar att alla över 50 år får en koloskopi varje tre till fem år för att kontrollera och ta bort eventuella existerande polyper.

Under en koloskopi kommer doktorn att infoga ett flexibelt instrument som kallas kolonoskop i ändtarmen och förflyttar det genom längden av tjocktarmen. Detta kolonoskop har en liten kamera och ett ljus kopplat till det för att göra det möjligt för läkaren att visualisera fodret i tjocktarmen. Det har också extra portar kopplade genom vilka läkaren kan passera alla kirurgiska instrument som behövs för att ta bort vävnad för biopsi eller för att ta bort polyper.

Vissa individer kommer att utveckla en stigande kolonmassa. Denna typ av massa är nästan alltid tjocktarmscancer. Individen med en massa på denna plats får inte ha några symtom förrän cancer är avancerad. Detta beror på att en massa i uppåtgående tjocktarm är mindre sannolikt att orsaka obstruktion eftersom fekaliteten i denna del av tjocktarmen är huvudsakligen flytande.

Det är viktigt att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem för att undvika komplikationer som polyper eller koloncancer. Det bästa sättet att göra detta är att äta gott om frukt och grönsaker. Vatten är viktigt för en hälsosam tjocklek eftersom det hjälper till att hålla avföring mjuk och främjar tarmrörelser. Regelbunden träning kommer också att bidra till att kolon håller sig hälsosamt genom att främja eliminering av avfall. Ett ordentligt fungerande kolon är viktigt för en hälsosam kropp.