Vad är kyphoscoliosis?

Kyphoskoliosis är ett portmanteau-ord som kombinerar medicinska termer kyphos och skolios, och som också kan skrivas som scoliokypos i viss litteratur. Var och en av dessa termer ger en nyckel till ordet definition. Skolios innebär sido eller sidoböjning av ryggkotorna, och kyphos innebär en framåtböjning i överkroppen, komprimerar kotorna tillsammans och skapar det som kan se ut som en hunch eller puckel. Saken blir förvirrande eftersom vissa källor listar kyphoskolosi och kyphos som synonymer, men i mer ansedda definitioner behöver kyphos inte presenteras med ryggradens laterala eller sida till sida.

Kyphoskoliosi kan sålunda betraktas som en relativt sällsynt sjukdom som kan uppträda under olika omständigheter. Det kan associeras med viss sjukdom som Marfans syndrom eller osteo imperfecta (spröd bensjukdom), eller det kan sällan förekomma i barns ålder. Vissa äldre vuxna kan få det, och särskilt personer med artros kan vara mer benägna att det. Kyphos ensam förekommer mycket oftare, men båda tillstånden är potentiellt allvarliga och kan kräva behandling.

De viktigaste symptomen kan vara lite ryggsmärta, framåt och sida till sida ryggradskurvatur, och hunching eller humping av ryggen. Beroende på graden av framåtböjning kan andning bli nedsatt eftersom området där lungorna sitter kan vara mycket komprimerade i storlek. Med ännu allvarligare fall kan andra symtom vara närvarande och dessa kan innefatta begränsad rörelse av vissa delar av kroppen. Att utföra grundläggande uppgifter kan vara svårt när krökningen är svår.

Kyphoskoliosis uttalas inte troligen att missas av en läkare, men vissa skanningar, såsom röntgenstrålning eller magnetisk resonansbildning (MRI) kan krävas för att se krökningsgrader. Att få en känsla av denna grad kan hjälpa till att bestämma behandlingen, men behandlingen måste också analyseras baserat på orsaken till tillståndet. Alla rättsmedel är inte lika eller lika lämpade för alla patienter.

Några alternativ till behandling inkluderar fysisk terapi, vilket kan bidra till att korrigera en liten krökning. Det finns andra saker som kan övervägas, och dessa skulle innefatta att man använder stag för att stabilisera och gradvis korrigera böjning. När krökningen är extremt uttalad är ett annat alternativ att utföra kirurgi, vilket kan räta ut ryggraden på olika sätt. Av de tillgängliga metoderna för att rätta till problemet kan operationen medföra störst risk för komplikationer, men det kan också vara det mest effektiva.

Personer med kyphoskolosi som är måttlig, svår eller progressiv dra nytta av vård. Professionella som kan specifikt behandla denna sjukdom innefattar ortopedister och ibland neurokirurger, om kirurgi på ryggraden krävs. Beroende på orsak till sjukdomen kan även personer få hjälp av andra specialister.