Vad är l-lysin?

L-Lysin är en essentiell aminosyra som finns som näringstillskott. Det hjälper kroppen att absorbera kalcium och stöder skapandet av kollagen. Bevis tyder på att lysin kan hjälpa till att behandla kalla sår och förhindra osteoporos.

Aminosyror som L-Lysin krävs för att bibehålla god hälsa. Dessa syror tillverkas inte av människokroppen. Människor får sin nödvändiga mängd aminosyror från mat, kosttillskott och örter. Naturliga källor till denna aminosyra inkluderar rött kött, kyckling, fisk, ägg, tofu och baljväxter, såsom bönor och ärter.

L-lysin är kopplat till produktion av karnitin. Carnitin omvandlar fettsyror till energi, vilket i sin tur minskar kolesterol i blodet. Lysin har också använts för att behandla kalla sår.

Flera studier avslutades för att testa effektiviteten av att ta dessa tillskott regelbundet för att kontrollera utbrott av kallsåra och genital herpes. Dessa studier hade blandade resultat. Medan vissa grupper drog slutsatsen att detta tillägg hindrade utbrott, visade andra studier att lysinsuppskotten inte hade någon effekt på varaktigheten eller tidpunkten för utbrott.

Eftersom det är kopplat till produktionen av kollagen, tar idrottare ibland lysintillskott. Kollagen bygger bindväv och hjälper människokroppen att behålla mager muskelvävnad och bränna fett. Inga större studier stöder denna användning av lysintillskottet.

Människor med L-Lysinbrist kan drabbas av illamående, trötthet, yrsel och andra vanliga influensaliknande sjukdomar. Fertilitetsproblem kan också överföras om det inte finns tillräckligt med L-Lysin i kroppen. Kvinnor som har problem med att bli gravid kan prata med sin läkare om tilläggsanvändning.

Hälso-medvetna personer kan komplettera sitt L-Lysinintag med tabletter eller vätska. Lysin är också tillgänglig som en grädde som kan användas för att behandla utbrott i kall sår eller herpes. Patienter som tar mediciner bör konsultera en läkare innan de tar tillskott, eftersom negativa läkemedelsinteraktioner är möjliga.

För mycket Lysine i kroppen kan orsaka problem också. Överdriven användning av lysin kan orsaka kramper, illamående och diarré. Extremt höga nivåer av lysin kan öka kolesterol och triglycerider i blodet.

Det fanns också en rapport om njursjukdom hos en patient som tog lysintillskott. Människor kan sluta ta lysin omedelbart och se en läkare för att lindra dessa symtom. Gravida kvinnor och de som ammar kanske inte vill ta detta tillskott. Det är inte tillräckligt med avseende på säker användning av lysin hos gravida kvinnor och ammande mödrar.