Vad är laparoskopisk?

Laparoskopisk kirurgi, ibland felstavad som “laproskopisk operation”, är en typ av bukoperation som utförs med hjälp av ett laparoskop, en liten kamera som kan användas för att visualisera det kirurgiska området. Denna typ av operation kallas också nyckelhål, knä eller pinhåloperation eller “minimalt invasiv operation”, vilket återspeglar det faktum att det är mycket mindre invasivt än traditionell operation. De tidigast dokumenterade fallen av laparoskopisk kirurgi dateras till början av 1900-talet, med förfarandet som växte i språng i 1980-talet. Många rutinmässiga abdominalprocedurer utförs på detta sätt.

Vid laparoskopisk kirurgi bedöms patienten, och ett laparoskop sätts in i buken genom ett litet snitt. Förutom en kamera har detta kirurgiska verktyg också en ljuskälla som används för att belysa intresseområdet. Buken uppblåses ofta med användning av koldioxidgas för att göra mer utrymme och för att underlätta att se.

När laparoskopet har införts kan kirurgen göra andra små snitt som används för att införa kirurgiska verktyg. I utforskande kirurgi kan kirurgen behöva verktyg som sonder att flytta organ runt eller ta prov för biopsi. Vid en operation som kräver avlägsnande eller reparation, kan ett antal verktyg införas genom dessa snitt, alltifrån skalpeller till elektrocautery-enheter.

Det finns ett antal fördelar för laparoskopisk kirurgi. Läkningstiden brukar vara snabbare, eftersom snitten är små och risken för infektion minskar. Mindre smärtstillande medicinering krävs för patienten, och blodförlusten minskar kraftigt vilket gör det mycket säkrare för patienten. Denna kirurgiska teknik medför också vissa risker, inklusive risken för tarmperforering med kirurgiska verktyg, eller risken att läcka ström från elektrokreativa enheter, vilket kan orsaka skador på de inre organen. Utrustningen för laparoskopisk kirurgi förbättras ständigt, reducerar riskerna och maximerar fördelarna för patienten.

Underlivet är inte det enda stället där nyckelhålkirurgi kan utföras. Specialiserade kirurgiska kameror är tillgängliga för procedurer som artroskopisk kirurgi, som tar plats i lederna. I lederna använder kameran en fördel för kirurgen, eftersom kameran ger en utmärkt bild av ett utrymme som annars är mycket trångt och svårt att arbeta in. Att använda kameror för operation kan också vara till nytta för medicinsk utbildning, eftersom medicinska studenter Kan följa proceduren från var som helst i operationssalen på en bildskärm, snarare än att behöva stå bredvid det kirurgiska fältet för att se vad som händer.