Vad är leverförkalkning?

Ibland under en CT-scan (CT), kommer en läkare att hitta kalciuminsättningar på levern. Detta tillstånd är känt som leverförkalkning eller leverförkalkning. Kalkning på levern indikerar generellt att kalcium har bildats i områden som drabbats av tidigare infektion eller skada, typiskt för att skydda området från ytterligare skador. Kalkuppbyggnad kan också hittas under graviditeten på ett ultraljud hos ett foster.

En förkalkad lever kan vara en indikation på leverskador eller tumörer, även om leverkalificering inte vanligtvis är förknippad med en allvarlig sjukdom eller underliggande tillstånd. Om, under en leverskanning, den enda oegentligheten som ses är närvaron av leverförkalkning, är detta generellt inte en stor orsak till oro. Ibland kan läkemedel också orsaka förkalkning i levern om kroppen reagerar negativt på ett läkemedel.

Leverkalkning hos nyfödda kan orsakas av infektion, vilket kan uppstå i livmodern eller kort efter födseln. Mageinflammation kan orsaka kalcifala leverförhållanden hos nyfödda på grund av brist på tarmväggen under förlossningen. En dränering av fetalt avföring, även känd som mekonium, kan vara ansvarig för infektion, vilket leder till kalciumuppbyggnad i leverområdena. Blodproppar som bildas på levern som skadar omgivande vävnad kan också orsaka förkalkning.

Leverkalkning kan också bero på överdriven alkoholkonsumtion. Detta sker när levern försöker läka sig från alkoholskador. Som ett resultat deponeras en ackumulering av kalcium på levern. I avancerade och svåra fall kan förkalkning ske i samband med cirros.

Leverstörningar kan också orsaka förkalkning. Cystor eller tumörer i levern är en viktig orsak till denna uppbyggnad. I en godartad tumör, lesion eller cyste kan det inte finnas några symtom. Förkalkningen kan detekteras genom ultraljud eller CT-skanning. En biopsi kan avgöra om dessa tillväxter är cancerösa. Om det är godartat kan det inte vara något behov av behandling och situationen kan lösa sig över tiden.

En malign tumör med leverförkalkning kan kräva avancerad eller invasiv behandling. Kirurgi för att avlägsna en massa eller strålbehandling kan vara ett alternativ för förkalkning på levern orsakad av en malign tumör. En uppföljning av kemoterapi kan också ordineras.

När en nyfödd med leverförkalkning visar sig ha en levertumör vid födseln är det ofta en godartad massa. Typiskt kommer tillväxten att kräva kirurgiskt avlägsnande. I de flesta fall behöver barnet ingen ytterligare medicinsk ingrepp.