Vad är lupusutslag?

Lupusutslag kan referera till ett klassiskt utslag som tenderar att dyka upp i ansiktet, och kan kallas ett fjärilutslag. Alternativt är det ett av de många hudutslag som är vanliga med tillståndet lupus, en autoimmun sjukdom. Hos de flesta som har lupus påverkas huden särskilt, och ett antal utslag kan utvecklas som gör denna sjukdom mer utmanande.

Fjärilsutslaget eller klassiskt lupusutslag kallas så för att det har en något fjärilsform i utseende. Det förekommer vanligtvis på näsan, fjärilkroppen och sprider sig över kinderna, vingarna. Denna form av lupusutslag kallas också akut kutan lupus erythematosus. Det uppträder ofta efter exponering för solljus och utslaget kan vara platt eller upphöjt. Oftast är den platt och missfärgning av huden uppträder så att den blir röd. Det här utslaget kan komma och gå, och vanligtvis undviker sol exponering det kan läka, men det kan lämna missfärgning av huden beroende på hur länge utslaget var närvarande.

Ibland får människor ett lupusutslag som kallas subakut kutan lupus erythematosus. I stället för att sprida sig över ansiktet, kan detta utslag inträffa på ett enda område och har en cirkulär form. Utsläppen är ofta ett resultat av exponering för solljus och producerar stötar som kan bli scaly. Alternativt kan en svårare form av lupusutslag utvecklas som liknar kycklingpox. Höft som bildas efter exponering för solljus är faktiskt blåsor, och detta kallas bullous lupus erythematosus.

En form av lupus tenderar att endast påverka huden, i stället för att påverka de andra systemen i kroppen. Detta kallas discoid lupus, och det kan leda till mer allvarliga hudreaktioner, men i allmänhet är discoid lupus en mindre allvarlig sjukdomsform. Men utslag är säkert mer obekväma, och ärr är lättare. Typer av utslag i samband med detta tillstånd är tjocka och lätta att se, och de kan vara kliande. De kan förekomma på någon del av kroppen och kan orsaka permanent missfärgning av huden och ärrbildning. Utsläppen kan också leda till håravfall om det förekommer i hårbotten.

Det finns ett antal behandlingar för lupusutslag, vilket kan bero på typ av utslag. Ibland kan topiska steroider lösa utslag, och andra gånger kommer människor att kräva orala eller injicerade steroider för att få utslaget under kontroll. Vissa typer av kinin som finns i de flesta anti-malariala läkemedel har också visat sig fördelaktiga vid behandling av några av de hudirritationer som lupus kan orsaka.