Vad är mager muskel?

Fitnesspersonal beskriver generellt kroppssammansättning vad gäller två kategorier: fet kroppsmassa och mager kroppsmassa. Fet kroppsmassa innehåller hela kroppens fettvävnad, medan mager kroppsmassa innehåller allt annat, såsom ben, organ och muskler. Därför hänvisar termen lean muskel till det faktum att muskeln är en del av mager kroppsmassa. Dessa två komponenter mäts vanligen i ett förhållande eller i procent. Kroppsfettprocent, mängden kropp som består av fettmassa, blir ett alltmer populärt sätt att mäta träningsnivåer.

Under de senaste årtiondena bedömdes en individ i allmänhet vara överviktig eller underviktig baserat på hur mycket den personen vägde i förhållande till hans eller hennes höjd. Det medicinska samhället använder fortfarande en mätning som kallas kroppsmassindex (BMI) för att utvärdera en persons vikt och avgöra om han eller hon är frisk, eller behöver vinna eller gå ner i vikt. BMI baseras endast på mätning av vikt, mätt i kilo, dividerat med kvadraten av individen höjd i meter. Denna mätning fungerar som en grov uppskattning av fitness för majoriteten av människor, men är inte korrekt eller lämplig under vissa omständigheter.

Problemet med denna mätning är att det inte ger utrymme för mycket atletiska eller mycket stillasittande människor att ha olika kroppssammansättningar och därmed olika hälsonivåer. Till exempel kan en extremt stillasittande person bestå av 35 procent kroppsfett med mycket liten mager muskel, och väger likväl som en kroppsbyggare med 6 procent kroppsfett och en stor mängd magert muskel. Om dessa två individer har samma höjd, kommer de också att ha samma BMI, och kommer att bedömas vara på samma nivå.

För närvarande är fitnessbranschen tungt befolkade med produkter som hävdar att användaren kan rensa sin kropp av fett samtidigt som han behåller den magra muskeln, vilket resulterar i en skulpterad, tonad kroppsbyggnad. Det här målet är vad de flesta tränare och idrottare rekommenderar att arbeta mot. Det anses vara medicinskt bra råd, eftersom det är mycket hälsosamt för en person att ha en stor mager muskel än vad det är för någon att ha en stor mängd kroppsfett. Många fitnessproffs, läkare och hälsoinstitutioner ger lätt information om vilken kroppsfettprocent eller förhållande fettmassa till mager muskel och annan magen kroppsmassa som är hälsosam för varje kön vid olika åldersgrupper och träningsnivåer.