Vad är mättat fett?

Mättat fett är en av de två huvudkategorierna av fetter som förekommer i livsmedel. Det skiljer sig från omättat fett genom att det inte finns några dubbelbindningar mellan kolatomer i sin kemiska smink, så att fettsyrorna är mättade med väte. Naturligt förekommande mättat fett, såsom fettet som finns i djurbaserade livsmedel, stryker när det är kallt, medan naturligt förekommande omättat fett, såsom olivolja, förblir flytande. Mättat fett är mindre sannolikt att förstöra än omättat fett och stabilare under tillagningen.

Världshälsoorganisationen (WHO), tillsammans med Förenta staternas centrum för sjukdomsbekämpning (CDC) och Food and Drug Administration (FDA), uppmanar människor att begränsa intaget av mättat fett, som många experter har kopplat den till kardiovaskulär sjukdom. En diet hög i mättade fetter kan leda till högt kolesterol, vilket i sin tur kan leda till ateroskleros, kranskärlssjukdom och stroke. Mättat fettintag ökar sin lågdensitets lipoprotein (LDL) nivåer – det är det “dåliga” kolesterolet. Omättat fett ökar å andra sidan högdensitetslipoproteinhalterna (HDL), vilket resulterar i en önskvärd kolesterolprofil.

Medan fett är en nödvändig del av en hälsosam diet, är de flesta nutritionister överens om att så många fettkällor som möjligt bör vara omättat, ohydrogenerat fett, som det som finns i olivolja, fisk, nötter och avokado. Mättat fett återfinns huvudsakligen i animaliska produkter, inklusive kött och mejeriprodukter, men finns också i vissa växtkällor. Kokosolja, bomullsfröolja och palmkärnolja innehåller alla mättade fetter.

American Heart Association (AHA) föreslår att mättat fett inte bör utgöra mer än sju procent av dagens dagliga kaloriintag. För att hantera kolesterol, överväga att ersätta mättade fetter om möjligt med omättade fetter. Använd olivolja vid tillagning istället för smör, och välj fisk oftare än rött kött. Omättat fett höjer inte bara HDL-nivåerna, utan sänker även LDL-nivåerna. Medan de äldre FDA-riktlinjerna rekommenderade att omättade fetter inte ska överstiga 30% av det dagliga kaloriintaget, har de nya riktlinjerna eliminerat denna gräns.

Det bör också noteras att när man väljer en idealisk källa till friska fetter i sin kost är det viktigt att överväga källan helt. Alla produkter med lågt mättat fett är inte nödvändigtvis friska. När man väljer källor för hälsosam fett är det viktigt att föredra mer naturliga och mindre bearbetade källor.