Vad är metamorfopsi?

Metamorfopsi är en visuell defekt som får människor att se föremål på ett förvrängt sätt. När en individ har metamorfopsi, ser han typiskt linjer som vågigt eller lockigt istället för raka och plana ytor som böjda. Till exempel kan en person med detta tillstånd titta på en telefonpol och se den som kurvig eller se en massa träd som om de bildar en rundad grupp. Ibland ser telefonpolen och träden ut som om de böjer sig istället för att stå upp raka.

Ibland utvecklar en person metamorfopsi som ett av symptomen på åldersrelaterad makuladegenerering. Detta tillstånd påverkar vanligtvis individer som är minst 50 år gamla och orsakar förlust av syn i mitten av den drabbade personens näthinnan, vilket är vävnad som leder ögans baksida. Denna del av ögat kallas makula, och synförlust på detta område är ofta resultatet av retinalskada. När en person har macular degenerering, ser ansikten suddig ut, skrivna ord är svåra att känna igen och andra visuella störningar kan uppstå.

Metamorfopsi kan också förekomma som ett resultat av retinal detachement. Detta är ett tillstånd där en persons näthinna rör sig bort från ögonkonstruktionerna som stöder den. Som ett resultat slutar individen att se saker normalt. Retinal avlossning kan uppstå på grund av skada på det drabbade ögat och ibland även huvudtrauma. Det kan uppstå som en komplikation av ögonoperation eller utvecklas hos personer som har ögonsjukdomar. Detta tillstånd kan till och med påverka personer som inte har någon annan sjukdom men är extremt närsynta.

I vissa fall rapporterar individer som har migrän symptom på detta tillstånd. En migrän är en svår huvudvärk som börjar när blodkärlen i hjärnan blir förstorade och stimulerar frisättningen av kemikalier i hjärnan. Migrän huvudvärk är vanligtvis mycket smärtsamt och åtföljs ofta av visuella störningar, upprörd mage, diarré och ljuskänslighet. Dessa symptom är tillfälliga, men vissa människor upplever vanliga migrän.

En individ med makulära hål eller tårar upplever ofta metamorfopsi såväl som blurriness och svårigheter att läsa. Ett makulärt hål eller tår är en typ av skada på makula som är vanligare hos personer som är över 60 år. Det finns många saker som kan bidra till utvecklingen av hål och tårar i makula. De innefattar retinal detachement, komplikationer av diabetes, extremt svår närsynthet, ögonskador och vissa ögonsjukdomar.

Behandling kan bero på vad som orsakat det och innebär vanligtvis att det underliggande tillståndet löses. Det är viktigt att se en ögonläkare så snart synliga förändringar märks. Vissa förutsättningar kan gå till blindhet om de lämnas obehandlade.