Vad är naringin?

Naringin är den kemiska föreningen i grapefrukt som är ansvarig för sin bitter smak. Det klassificeras som en fytokemisk, som är en naturligt förekommande växtförening med potentiella näringsfördelar. Specifikt är naringin en vattenlöslig flavonoid. Det har studerats för dess potentiella antioxidant- och anti-cancerframkallande egenskaper, såväl som dess effekter på enzymaktivitet i mag-tarmkanalen. Kosttillskott som innehåller naringin används vanligtvis för att förbättra effekterna av andra droger.

Den kemiska formeln för föreningen är C27H32O14. Den har en molekylvikt av 580,53 och i sin renaste form framträder föreningen som ett gult pulver. Kemiskt är det ett konjugat av en sockermolekyl och naringenin, vilket är en annan flavonoid närvarande i grapefrukt.

Generellt skyddar flavonoider celler från molekyler som innehåller reaktiva syreatomer, vanligen kallade fria radikaler. Vanligtvis reducerar flavonoider de skadliga effekterna av fria radikaler genom att stimulera produktionen av glutation, vilket är en stark antioxidant. Flavonoider kan också öka effektiviteten av C-vitamin som en antioxidant. Dessutom spelar flavonoider en roll vid inflammationskontroll genom att moderera vissa celler i immunsystemet. De kan också hämma aktiviteten hos vissa typer av virus, inklusive herpes simplexvirus.

Huvudanvändningen av kosttillskott som innehåller detta ämne, förutom att förebygga skador på fri radikal, är att öka biotillgängligheten av näringsämnen. I grund och botten är mängden näringsämnen som absorberas av kroppen begränsad. En mat kan innehålla en viss mängd vitamin, men en del av det kommer inte att absorberas av kroppen.

För att öka mängden näringsämnen som absorberas av kroppen minskar aktiviteten hos flera enzymer i matsmältningsorganet med naringin. Detta förhindrar nedbrytning av näringsämnen, vilket gör att mer kan absorberas i blodflödet. Vanligtvis förbrukas kosttillskott när du äter eller tillsammans med andra näringstillskott för att öka deras absorption.

I allmänhet är 25 mg naringin tillräcklig för att öka biotillgängligheten av näringsämnen och droger. Tillägget är tillgängligt i piller, kapslar eller flytande form. De flesta av fördelarna med föreningen kan uppnås genom att dricka grapefruktjuice.

Eftersom föreningen minskar enzymaktiviteten i matsmältningsorganet påverkas även ämnesomsättningen av droger. Koncentrationen av droger i blodet ökar vanligtvis när de tas med naringin, vilket kan leda till oväntade biverkningar. Till exempel kan en högre koncentration av läkemedel avsedda att behandla högt blodtryck sänka blodtrycket till en punkt som orsakar svimning.