Vad är nasal herpes?

Nasalherpes är blåsor och sår i och runt näsan som orsakas av herpes simplexviruset (HSV). De finns också vanligen i och runt munnen, könsorganen och skinkorna, men de kan visas nästan överallt på kroppen. Såren kan vara både obekväma och oattraktiva och kan förekomma ofta hos vissa individer. Även om nasala herpes inte är dödliga, för personer med kroniska sjukdomar och spädbarn, kan en allvarlig infektion vara alarmerande.

Feberblåsor, kalla sår och herpes simplexvirus typ 1 är alla utbytbara namn för nasalherpes. De är vanligtvis blåsor som är fyllda med klar vätska. Tyvärr kan näsherpes också leda till djupare sår i näsområdet, särskilt om de blir smittade.

Det finns två typer av nasala herpesinfektioner – primära infektioner och återkommande infektioner. Även om majoriteten av individer blir infekterade när de utsätts för herpesviruset, kommer endast cirka tio procent att utveckla en verklig öm. För en primär infektion uppträder såren först två till 20 dagar efter det att individen har kontakt med den smittade personen. Dessutom kommer de primära infektionssåren att varas var som helst från en vecka till tio dagar. När den primära infektionssåren läker, är det inte troligt att det är ett ärr, men viruset lämnar aldrig kroppen.

Återkommande infektioner är vanligtvis inte lika svåra som den primära infektionen. Ett återkommande kan hända på exakt samma plats eller i en närliggande plats. Tyvärr kan de återkommande infektionerna inträffa varje par veckor eller de kan vara månader från varandra. Vanligtvis avbryts återkommande infektioner av andra faktorer, såsom sol, stress, feber eller trauma, eller de kan uppstå utan någon anledning alls.

Nasalherpes är vanligtvis mottagna från nära kontakt med andra människor. De är lätta att fånga och lätt att sprida. De kan överföras från att dela en badhandduk, ansiktsduk eller ens äta efter andra människor. Många människor får sin första satsning på nasala herpes när de är barn och sedan lider av återkommande infektioner under de kommande åren. De kan behandlas med antivirala läkemedel och det finns en mängd läkemedel mot disken som kan hjälpa till att lindra symtomen.

För mer information om nasalherpes, kontakta en hudläkare. Han eller hon kommer att kunna indikera om sår i näsan faktiskt är resultatet av herpes simplex typ 1 eller om individen har ett annat problem. Det finns flera andra sjukdomar och medicinska tillstånd som efterliknar nasala herpes, så en medicinsk åsikt är alltid säkrare än någon självdiagnos.