Vad är nässla blad extrakt?

Planterna (Urtica dioica) är väldigt känd för de svängande håren på löv och stjälkar. Medan det ofta anses vara ett olägenhet, har växten ett stort medicinskt värde och har en lång tradition för användning som växtbaserad botemedel. Generellt kan direktkontakt med håren på denna växt orsaka irriterande utslag. Men när bladen torkas, kokas eller behandlas, förlorar dessa hår snabbt sina sveda egenskaper. Den resulterande tinkturen, vävnadsbladet extrakt, erbjuder många hälsofördelar och används för att behandla en mängd olika medicinska tillstånd.

Nättor har sedan antiken haft en lång historia av medicinsk användning. Till exempel användes oljekstraktet från bladen ofta av romarna för att hjälpa till att återställa cirkulationen från den numbande förkylningen genom att gnugga den på sina kroppar. Grekiska läkare använde extraktet för andning, urin och reproduktiv hälsa. Även betraktad som mycket näringsrik och en bra fiberkälla, användes örten vanligen som ett matsmältningsstöd. I själva verket utöver att användas för att curdle mjölk för att göra ost, var extraktet och är fortfarande kokt i soppor, ångad eller sauterad.

Nettle leaf extrakt är extremt rik på järn och är bra för behandling av anemi och svåra näsblod, stimulerande cirkulation, och förhindrar blödningar och andra blodproblem. Nettle extrakt är också känt för att minska blodsockernivån. Den höga järnhalten kompletteras ytterligare med en hög mängd vitamin C. Det gör att kroppen lättare kan absorbera järnet och hjälpmedel vid normal tillväxt och utveckling.

Dessutom innehåller det höga antihistamininnehållet i extraktet det ett bra hemmedel för behandling av vanliga allergysymtom i samband med hönsfeber och liknande allergier. Faktum är att extraktet av nässlöv finns i nästan alla mediciner eller lotioner som används för att behandla allergier. Traditionellt används njurbladsextrakt som ett diuretiskt hjälpmedel för att öka urinvolymen och flödet samt att bevattna urinvägarna. Det är ett vanligt botemedel mot behandling av problem i samband med urinvägsinfektioner eller UTI.

Förutom dessa fördelar kan nettleblad extrakt, när det blandas med alkohol, användas som hårvätska, förhindrar brott och gör håret skinnigare och tjockare. Det stimulerar också hårtillväxt och minskar skallighet. Eftersom alla är annorlunda är det dock bäst att använda nässlextrakt med hjälp av kvalificerade utövare.