Vad är oligoartrit?

Olyoartrit är en form av gemensam inflammation där två till fyra leder är involverade. I vissa fall kan inflammationen vara kvar på den här nivån, medan den i andra kan utvecklas, med fler leder och omvandlas till polyartrit. Människor kan uppleva starten på alla åldrar, och det finns olika behandlingar tillgängliga för patienter med detta tillstånd beroende på orsaken till inflammationen, patientens ålder och andra faktorer.

Detta ord är härledt från rötterna för “få”, “gemensamma” och “inflammation”. Det betyder bokstavligen “inflammation i några leder” för att kontrastera det från inflammation i en enda ledd eller inflammation i mer än fem leder. Vanligtvis involverar oligoartrit de stora lederna i kroppen, även om någon gemensam kan vara involverad. Vanliga mål är tummen, knäet och höften.

Betennandet i lederna kan orsaka styvhet, smärta, sprickljud och andra problem. Människor kan också uppleva värme och svullnad runt leden, och kan notera att symtomen verkar sämre vid olika tidpunkter eller efter tung aktivitet. En läkare kan göra en utvärdering för att lära sig mer om var smärtan ligger och för att undersöka möjliga orsaker till inflammationen. Denna utvärdering kan innefatta användning av medicinska bildstudier för att se inuti fogen utan att utföra invasiva förfaranden.

Pauciarticular juvenil reumatoid artrit kallas ibland oligoartrit eftersom det bara innefattar några leder. I det här fallet uppträder händelsen i ungdom, trots att många människor associerar artrit med åldrande, och det involverar några leder i början och går vidare till andra leder i kroppen. Med någon form av oligoartrit är det i allmänhet inte klassificerat som oligoartrit tills symtomen har kvarstått i sex månader eller mer, vilket indikerar att kronisk inflammation är närvarande i lederna. En patient kan behöva konsultera reumatolog för specialiserad diagnos och behandling.

Gemensam inflammation som den som ses i detta tillstånd kan behandlas på ett antal sätt. Antiinflammatoriska läkemedel kan ordineras för att minska värme och svullnad, och patienter kan också applicera svala kompressor för att sänka svullnaden i sina leder. Om lederna är smärtsamma kan läkemedel administreras för att hantera smärta och hålla patienten mer bekväm. Mjuk träning som simning och yoga kan ibland hjälpa till att lindra inflammation, och fysisk terapi är ett annat alternativ. Fysioterapi kan också hjälpa patienter att utveckla styrka så att de kan förberedas om deras leder degenererar.