Vad är öppen reduktion intern fixering?

En öppen reduktion intern fixering (ORIF) hänvisar till ett kirurgiskt förfarande för att fixa en allvarlig benfraktur eller rast. “Öppen reduktion” betyder kirurgi behövs för att ändra benfrakturen till normal position. “Intern fixering” avser stålstänger, skruvar eller plattor som används för att hålla benfrakturen stabil för att läka rätt väg och för att förhindra infektion. Öppen reduktion intern fixering kan också referera till kirurgisk reparation av en ledd, till exempel en höft- eller knäbyte.

Det kirurgiska förfarandet utförs av en läkare som specialiserat sig på ortopedi, vilken är en gren av medicin avseende kroppens muskuloskeletala struktur. Under generell anestesi görs ett snitt på platsen för pausen eller skadan, och frakturen är noggrant inriktad eller foggen byts ut. Hårdvaran är installerad, och snittet är stängd med häften eller stygn. Stålstavarna, skruvarna eller plattorna kan vara permanenta eller tillfälliga och avlägsnas när läkning sker.

När proceduren är utförd används vanligtvis en gjutning. I fallet med en ankelfraktur är till exempel den första gjutningen en icke-viktbärande gjutna, och kryckor kan användas för att hålla vikt på de helande benen. Senare, när läkning har utvecklats kommer denna gjutning att ersättas med en som kan bära vikt. Till sist, efter en period av några veckor, kommer casten att tas bort helt.

Återhämtning från en benfraktur efter en intern reduktion intern fixering kan vara ganska smärtsam, och smärtlindring blir en oro. Vanligtvis föreskrivs acetaminofen med kodin, eftersom forskning har visat att ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan sakta ner eller inhibera graden av helande. Det är viktigt att ta drogerna som föreskrivna för att hjälpa till att hantera smärtcykeln.

Fysioterapi är också en viktig del av återhämtningsprocessen efter en intern reduktion intern fixering. Eftersom den del av kroppen som har skadats hålls vanligtvis stillastående eller immobiliserad under lång tid kan musklerna, senorna och ledbanden bli svaga. Fysioterapi hjälper till att återställa styrkan, rörelsens rörelse och uthållighet hos det drabbade området. Det kan också hjälpa till med smärtlindring. Fysioterapi kan bestå av övningar, heta eller kalla förpackningar, ultraljud och nervstimulering eller en kombination av behandlingar.

Komplikationer av ORIF kan innefatta infektion, svullnad och rörelse för den installerade hårdvaran. Återställingsprocessen kan ta månader, eftersom benen växer långsamt. Andra faktorer som kan påverka återhämtningen är platsen och svårighetsgraden av pausen, personens ålder och vilken typ av ben som är bruten.