Vad är oral syfilis?

Syfilis är en sexuellt överförbar sjukdom som presenterar sig med symtom som sår, feber, viktminskning och trötthet. Syfilis kan spridas via oral, vaginal och analsex. När sjukdomen överförs via oral-könsdelkontakt kan det uppstå symtom på läpparna, tandköttet och tungan. Det är inte vanligt att ge eller få oral syfilis, och symtomen kan misstas för andra sjukdomar. Obehandlad syfilis kan leda till farliga komplikationer, inklusive organs skada och dödsfall, och det är kritiskt att alla individer som är misstänksamma för oral eller traditionell syfilis söker råd från en vårdpersonal.

Den första etappen av syfilis kännetecknas av en öppen öm känd som en chancre. Vid oral syfilis ligger såren i munnen – oftast på läppen och ibland på tungan. Även om syfilischancres ofta är smärtfria och lätta att förbise, kan chancresna vara smärtsamma och sårbara. Såret kommer sannolikt att uppträda ungefär tre veckor efter exponering och kommer att läka utan behandling. Vänster obehandlad, muntlig syfilis kommer sannolikt att gå från steg ett till steg två vid denna tidpunkt.

Lesioner och erosioner i munnen rapporteras vanligen under sekundärstadiet av oral syfilis. Det kan också vara huvudvärk eller feber och ett utslag som bildar sig runt munnen. De rödaktiga såren kan spridas runt ansiktet och hårbotten, och svåra fall kan leda till permanent ardannelse och disfigurement från ansiktsskadorna. Onormal håravfall, svullna körtlar och viktminskning kan också observeras.

När syfilis förblir obehandlad, fortskrider den från andra etappen till latentstadiet, där symtomen försvinner medan sjukdomen förblir inuti kroppen. Från denna tidpunkt kan infektionen fortsätta till det sena skedet. Den sista etappen av oral syfilis kan leda till förödande komplikationer som organskador, psykisk sjukdom, blindhet och förlamning. Late-stage syfilis kan också leda till döden. Av denna anledning är det absolut nödvändigt att en person som utsätts för sjukdomen, eller bedriver beteenden som lämnar honom eller henne i riskzonen, ska testas av en sjukvårdspersonal.

Behandling av oral syfilis i de tidiga stadierna är i allmänhet enkel och okomplicerad. Sjukdomen orsakas av bakterier och kan härdas av antibiotika. Längden av antibiotikabehandling och mängden förskrivet läkemedel varierar beroende på sjukdomsstadiet. Om infektionen har utvecklats till sena scenen, kan försämring av organen och kroppen inte vändas. Behandling kommer att förbjuda sjukdomen att orsaka ytterligare skador.