Vad är plack psoriasis?

Plakspsoriasis är den vanligast diagnostiserade formen av psoriasis. Det medför att röda sår uppstår på att bryta ut på en persons hud. Dessa inflammerade områden, som ibland kallas flingor eller plack, tenderar att klia och brinna. Den vanligaste platsen för utbrott är knä och armbågar, men de är också ganska vanliga på hårbotten och torso. Villkoren tenderar att komma och gå, så det kan försvinna ibland i månader eller till och med år i taget innan de återvänder. Forskare uppskattar att cirka 5,5 miljoner människor i USA lider av sjukdomen, och det påverkar män och kvinnor lika.

Såren i plackpsoriasis orsakas av onormalt snabb hudcellerutbyte. Under normala förhållanden ersätts hudcellerna var 30: e dag, men med plackpsoriasis ersätts hudens delar mycket snabbare. Detta medför att överdrivna hudceller ackumuleras, vilket skapar utseendet av ökade vågar. Den bakomliggande orsaken till denna överväxande tillväxt är ett överaktivt immunförsvar som utlöser produktionen av för många vita blodkroppar. Som en del av en normal defensiv reaktion kan dessa blodkroppar orsaka hudinflammation och också göra huden växa snabbare än vad den naturligt skulle göra.

De flesta plack psoriasis drabbade upplever sitt första utbrott i sina sena tonåren eller tidigt 20-tal. Det finns flera miljö- och beteendemässiga faktorer som antas öka frekvensen av utbrott, inklusive rökning, alkoholism och sol exponering. Längden av utbrott kan variera avsevärt, och ibland kan de ta månader att rensa upp. Detta tillstånd är normalt en ärftlig sjukdom, så människor med en familjhistoria har en mycket större risk. Om någon har en ensamstående förälder med sjukdomen är risken cirka 15%, medan de som har två infekterade föräldrar har en 50% chans att arva.

Det finns ingen verklig botemedel mot plackpsoriasis, men i vissa fall kan en lidande kunna uppnå långvarig eftergift. Det finns flera behandlingar som ibland kan minska graden av symtom, inklusive immunsystem-undertryckande läkemedel, steroider, aktuella krämer och salvor. Resultaten av olika behandlingsmetoder kan variera ganska mycket från en patient till en annan, så läkare kan försöka flera olika terapeutiska förhållningssätt innan de finner den bästa passformen. Vissa människor har experimenterat med alternativa terapier, inklusive växtbaserade läkemedel, vid plackpsoriasis, men de flesta av dessa metoder har inte nödvändigtvis verifierats av medicinsk vetenskap.