Vad är pleurisy?

Pleurisy eller pleurit är en inflammation i vävnaderna, pleura, som omger lungorna och fodrar ribbburet. Det är markerat av kraftig bröstsmärta, som kan vara särskilt uttalad om någon andas hårt av ansträngning. Bröströntgen kan bekräfta diagnosen, men ibland bekräftas diagnosen genom att utesluta andra orsaker till bröstsmärta som angina, eftersom tillståndet inte alltid är lätt att visualisera, även med avancerad röntgenteknik.

Pleurisy kan förekomma med lunginflammation, eller orsakas ibland av pleural effusions, infångad vätska i lungans lining. Det går sällan obemärkt på grund av smärtan i samband med tillståndet. Lunginflammation kan vara av bakteriellt eller viralt ursprung, men pleurala effusioner är oftast förknippade med vissa former av hjärtekirurgi, såsom Fontan-reparationen för att lindra enkel ventrikel.

Pleurisy kan också vara närvarande efter en virusinfektion, när det inte finns någon lunginflammation. Ibland indikerar detta tillstånd underliggande autoimmuna störningar som lupus eller reumatoid artrit. I de flesta fall är dock pleurisy resultatet av virusinfektion. De som har tillståndet, liksom andra riskfaktorer för autoimmuna störningar, bör konsultera sin läkare om ytterligare test.

Tyvärr tar pleurisy ofta ett par månader att förbättra. På egen hand orsakar tillståndet inte generellt några andra symtom bortom vad som beskrivs som utarmande smärta. Det kan vara försvagande, eftersom smärta kan vara mycket intensiv, begränsa aktivitet, förmåga att arbeta och förmågan att utföra enkla uppgifter.

Där pleurisy är ett symptom på ett underliggande tillstånd, som lupus, kan behandling av tillståndet ofta förbättra pleurit. Vanligtvis är de med aktiv lupus på steroider som hjälper till med inflammation, och kan också vara på antibiotika för att behandla infektioner. Antibiotika för att behandla bakteriell lunginflammation kan också minska svullnaden i pleura.

Vid pleural effusions kan sjukhusvård krävas för att hålla noga med respiratorisk stabilitet. Behandling för pleural effusions involverar ofta en vätskebegränsad diet och orala läkemedel som Lasix®, ett diuretikum som bidrar till att öka vätskeproduktionen. Förutom behandling av underliggande symptom, när de finns, hanteras smärta på flera sätt. De drabbade kan ta steroider eller narkotiska smärtstillande läkemedel. Det primära målet är emellertid att minska svullnad, så de flesta läkare rekommenderar icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, även kallade NSAID.

NSAID i låga doser finns tillgängliga i disken som ibuprofen eller naproxennatrium. Starkare NSAID eller högre doser kan krävas för att minska svullnaden. Ofta föreskrivs receptbelagd styrka ibuprofen. Man kan emellertid spara lite pengar genom att be en läkare att rikta rätt dosbelopp med hjälp av nonprescription forms.

Läkare kan också ordna sängstöd, god kost och tid från jobbet för att främja läkning. Även med behandling kan tillståndet kvarstå i flera månader och förblir svårt att lösa framgångsrikt utan stor smärta för de drabbade.