Vad är progesteron?

Progesteron är ett hormon som produceras i kroppen vilket hjälper till att reglera kvinnors menstruationscykel. Män producerar också en liten mängd av detta hormon, men det är mindre viktigt för sexuell mognad hos män än testosteron. Kemiska former används ofta av kvinnor som en del av födelsekontrollen. Hormonets unika aspekter tenderar att förklara dess effektivitet som en födelsekontrollmetod.

Hos kvinnor produceras progesteron strax före ägglossningen för att öka möjligheten att bli gravid. Ökningen i nivåer före ägglossningen ökar kroppstemperaturen något, skapar mer vaginala slem, vilket gör att spermierna är mer benägna att överleva för att nå och befrukta ett ägg, och gör livmodermusklerna mindre benägna att komma överens. Om en kvinna blir gravid växlar huvudproduktionen av detta hormon över till den utvecklande placentan runt den åttonde veckan av graviditeten.

Om en kvinna inte blir gravid börjar hormonnivåerna minska efter ägglossningen, tillräckligt för att livmoderfoderet ska kasta. Tillsammans med östrogen upprätthåller progesteron balansen mellan kvinnors menstruationscykel och producerar månatliga perioder eller menstruation.

Med p-piller som innehåller progesteron eller kemiska former av det kallas progestin, är kroppen väldigt lurad att tro att den är gravid, eftersom den upptäcker en högre hormonnivå. Detta innebär att ägglossningen vanligtvis inte uppstår. I allmänhet slutar en kvinna att ta progestin och östrogen i sju dagar varje månad för att framkalla en period och kasta livmoderns foder. Nyare former av p-piller har ofta kvinnor hoppa över färre dagar för att få färre perioder på ett år.

Detta hormon tjänar också flera andra viktiga funktioner i kroppen. Det hjälper till med immunitet, minskar svullnad och inflammation, stimulerar och reglerar produktionen av sköldkörteln och håller blodkroppsnivåer vid normala värden. Det kan också sägas vara ett “anti-aging” hormon. Det håller ben starkt, producerar kollagen, och hjälper till att hålla nerverna fungerar på lämpliga nivåer. Vissa forskare testar nu effekterna av progesteronskott på personer med multipel skleros för att se om det kan bidra till att nerver och skelettmuskler försämras.

Som en kvinna åldras börjar nivåerna av progesteron och östrogen att minska. Detta leder gradvis till klimakteriet. Det är lätt att se hur nedgången i dessa nivåer inte bara påverkar menstruationscykeln, men bidrar också till åldring, eftersom mindre kollagen betyder mindre hudelasticitet, vilket bidrar till hudkrämning. Lågt hormonnivå minskar även kroppens förmåga att skapa nya benceller, vilket sätter en kvinna i ökad risk att utveckla osteoporos.

Tidigare bestod hormonersättningsterapi av att ersätta förlorad eller minskad östrogen på grund av klimakteriet. Studier har visat att detta har ökat risken för bröstcancer, och utförs således av färre kvinnor. Medicinska forskare granskar nu den möjliga användningen av ersättning av progesteron hos både män och kvinnor, som ett medel för att minska sannolikheten för att drabbas av vissa former av cancer. Dessutom kan hormonet ha en positiv effekt på kvinnor som söker ett alternativ till östrogenbehandling när de upplever klimakteriet, även om vissa av biverkningarna av progestin liknar dem som upplevs av kvinnor som genomgår klimakteriet.