Vad är rebound sömnlöshet?

Får du av dig sömnmedicin, bara för att hitta sömnlöshet är värre än någonsin? Du kan uppleva rebound sömnlöshet. Det är biverkningsbiverkningen när vissa receptbelagda sömnhjälpmedel, särskilt i bensodiazepinfamiljen, stoppas.

Vissa sömnexperter säger att rebound sömnlöshet är kroppens sätt att justera för att sova utan medicinering. Det varar vanligtvis från några dagar till så länge som tre veckor, men så småningom försvinner det. Problemet är att människor som har det ofta återvänder till sitt sovande läkemedel, eftersom de är så eländiga med sin sömnbrist.

Bensodiazepiner kan orsaka sömnlöshet i sömn eftersom de kan hålla kroppen från att sova på lämpligt sätt, i en återställande cykel. En hälsosam, återställande sömncykel är när kroppen växlar mellan REM-sömn och djup sömn. Bensodiazepiner kan undertrycka REM-cykeln och orsaka mindre återställande sömn. Emellertid är bensodiazepiner den vanligaste förskrivna klassen av sömnmedicinering. De kan också ha andra biverkningar, särskilt hos äldre, inklusive minnesförlust, yrsel, illamående och inkontinens. Dessa läkemedel kan också orsaka depression eller kan förvärra ett existerande depressivt tillstånd.

Några nyare droger är mindre benägna att orsaka sömnlöshet. Dessa inkluderar zolpidem, zaleplon, eszopiklon och ramelteon. Dessa läkemedel verkar på en annan del av hjärnan och deras biverkningar är vanligtvis inte lika uttalade, och de är oftast säkrare för äldre.

Ett bra sätt att behandla rebound sömnlöshet är att helt enkelt låta det hända utan att bry sig om det. Detta är vanligtvis lättare sagt än gjort, men någon som bara kan leva med sömnlösheten i några nätter kan finna sig själv sova mycket bättre efteråt. Kom ihåg att detta är en vanlig bieffekt, inte en indikation på ohälsa. God sömnhygienpraxis är också viktig. Dessa inkluderar: Användning av sovrummet endast för att sova (inte som kontor), Utveckla avkopplande sömnritualer, som att läsa eller lyssna på mjuk musik, inte träna strax före sänggåendet, uppstå och gå och lägga sig vid ungefär samma tid varje dag, och Inte konsumerar koffein eller nikotin inom sex timmar efter att gå och lägga sig.