Vad är relaxin?

Relaxin är ett hormon som först erkändes av zoologisten Frederick Lee Hisaw i sin studie av gophers. När Hisaw noterade skillnaden i den kvinnliga och manliga bäckenbandet i gophers fann han äggstockshormoner som släpptes under kvinnlig puberteten för att vara orsaken. Sedan Hisaws upptäckt 1926 har forskare kopplat hormonet relaxin till flera andra kvinnliga reproduktiva funktioner hos både människor och djur och har även funnit att den är närvarande i manlig sperma.

En viktig funktion av relaxin, och källan till sitt namn, är dess förmåga att slappna av bäckenbanden av gravida kvinnor för att förbereda sig för förlossning. Det utsöndras av corpus luteum, placenta, decidua, bröst och korion. Relaxin slappar också av och mjukar livmoderhalsen i slutet av den tredje graviditets trimestern genom att bryta ner kollagen. Det är viktigt att bäckenregionen och födelsekanalen blir mer pliant för att fostret ska passera genom arbetskraft, så detta hormon är en viktig del i födelseprocessen. Relaxin förhindrar också för tidigt arbete genom att hämma livmoderkontraktioner innan ett foster är färdigt för födseln.

Tyvärr, på grund av de höga koncentrationer av relaxin som krävs för att lossna bäckens leder under graviditeten kan andra leder också påverkas. Detta kan orsaka smärta och inflammation hos vissa kvinnor. När graviditeten är avslutad, kommer dock relaxinnivåerna att minska och smärtan kommer att försvinner.

Relaxin är också närvarande hos kvinnor som inte är gravida, men i mycket lägre koncentrationer, och det spelar en roll vid kvinnlig menstruation. Relaxin nivåer stiger mot slutet av den kvinnliga menstruationscykeln och detta mjukar och öppnar livmoderhalsen för att tillåta livmoderfoder att passera genom när det skjulas under en kvinnas period. När menstruation uppstår och ingen graviditet är närvarande, minskar relaxinnivåerna, bara att stiga igen efter ägglossningen. De arbetar med östrogen och progesteron för att reglera menstruationscykeln.

Forskare studerar relaxins effekt på leder och ledband under menstruationscykeln. Man tror att den avslappnande eller lossande effekten av detta peptidhormon och östrogen har på muskler och ligament under menstruationscykeln gör kvinnor mer benägna att skada vid vissa tillfällen. Fallet och ökningen av dessa hormoner orsakar svaghet som har direkt hänförts till muskelskada. Medvetenhet om detta tillåter kvinnliga idrottare och andra att planera träningssessioner och aktiviteter runt de dagar då svaghet förväntas.