Vad är retinylacetat?

Retinylacetat är en av de främsta formerna av vitamin A som används i kosttillskott. Vitamin A är inte ett vitamin men faktiskt en grupp av fettlösliga vitaminer, av vilka retinol är mer användbar form. Det syntetiska alternativet för retinylacetat är retinylpalmitat eller retinolpalmitat som det ofta skrivs. Vitamin A, som annars kallas retinol, är viktigt för normal hudutveckling och dess aktiva närvaro i kosmetika sägs förändra hudkompositionen. Denna aktiva komponent är vanligen i form av retinolpalmitat.

Vitamin A är avgörande för många av processerna i kroppen, såsom syn, tillväxt, ben och hjärnans utveckling, reproduktion och immunsystemfunktion. Retinylacetat och de andra retinoiderna är populära som antikroppar eftersom vitamin A lätt absorberas genom huden. Detta verkar resultera i en ökning av kollagen som sedan leder till yngre hud. De olika typerna av retinoider innefattar retinylacetat, palmitat, retinsyra och retinaldehyd.

De svagare formerna är retinylacetat och palmitat och medan de vanligtvis rekommenderas för dem med känslig hud anses deras anti-aging-effekt inte vara lika bra som retinol och retinaldehyd. Retinsyra, mer allmänt känd som retin A, är billigt och effektivt men vanligtvis endast tillgängligt på recept. Det används också ofta som en aknebehandling.

En överdriven dos av vitamin A kan vara skadlig och symtom inkluderar trötthet, minskad aptit, kräkningar, huvudvärk och håravfall. En brist kan å andra sidan orsaka blindhet hos barn och ökad sårbarhet mot komplikationer från vanliga barndomsinfektioner. Det finns djur och vegetabiliska källor till vitaminet med den tidigare kategorin, inklusive ägg, kött och mejeriprodukter och den senare från grönsaker som morötter, aprikoser, broccoli och de flesta mörkgröna bladgrönsaker. Vitamin A är ett fettlösligt vitamin vilket innebär att det lagras i kroppens vävnader. Till skillnad från vattenlösliga vitaminer kan dessa enkelt ackumuleras till toxiska nivåer.

Den vanligaste formen av vitamin A som används i vitamintillskott är acetat, medan palmitat oftare finns i starka livsmedelsprodukter, eftersom det är en mycket stabilare form. Båda är viktiga kommersiella former och läggs ofta till som livsmedelsförbättrare och färgämnen. Eftersom vitamin A är känsligt för värme och ljus, måste man ta hand om lagring av retinylacetat, även i den utsträckning att många hudexperter rekommenderar att krämer som innehåller det endast appliceras på natten.