Vad är salmonella?

Salmonella hänvisar till ett genus av stångformad bakterie, namngiven efter deras upptäckare Daniel Salmon 1906. Vissa av dessa bakterier är ansvariga för många sjukdomar hos människor och andra djur, oftast matförgiftning och tyfusfeber. Salmonella lever i tarmarna av däggdjur, fåglar och reptiler och är vanligtvis ofarligt.

Den typ av salmonella som är en hälsorisk för människor är vanligtvis kontraherad genom att råa kött, råa ägg, råa skaldjur eller opasteuriserade animaliska produkter som mjölk och ost. Dessa bakterier kan också förvärvas genom att röra levande sköldpaddor, fåglar och människor som har bakterierna på sina händer. Det är inget hot tills det intas, vilket är en orsak till att handtvätt är viktigt.

Matförgiftning orsakad av denna bakterie resulterar i att man rör eller äter förorenade livsmedel. Symtom innefattar diarré, kräkningar, magkramper och feber. Många livsmedel som människor förbereder i sitt hem, särskilt kött och fjäderfä, har varningsmärkning om säker hantering på förpackningen av denna anledning. Kött som inte är ordentligt kokt eller mat som inte är temperaturkontrollerat är ofta resultatet av matförgiftning när man äter ute.

Salmonellaförgiftning går vanligen i sig själv utan behandling inom fem till sju dagar. Om kräkningar och diarré är svåra och långvariga kan en person bli uttorkad och måste söka medicinsk hjälp. Dessutom har smittade spädbarn, äldre och personer som har svaga immunsystem ofta behov av vård eftersom bakterierna ibland sprider sig till blodomloppet och kan bli dödliga.

Tyfoidfeber är en orsak av en salmonellastam som liknar det som orsakar matförgiftning, men svårare. Till skillnad från salmonellaförgiftning löser tyfusfeber sig inte och måste behandlas med specifika antibiotika. En person som har behandlats för tyfusfeber kan fortfarande vara smittsam för andra dagar, veckor eller år, även om den personen inte längre har symtom.

Tyfoidfeber är inte vanlig i västländer. Det finns snarare i förorenade vatten och livsmedelsförsörjning i vissa utvecklingsländer. Tyfoidfeber sprids huvudsakligen genom intag av avföring och urin. I länder som inte har tillräckligt med avloppsvatten förorenar människors och animaliskt avfall samma vatten som används för att dricka, laga mat och handtvätta. Vänster obehandlad, tyfusfeber är dödlig.