Vad är sambandet mellan cashewnötter och kolesterol?

En av kopplingar mellan cashewnötter och kolesterol är att cashewnötter har möjlighet att sänka kolesterolnivåerna. Även om de är höga i fett betraktas cashewnötter som fetma nötter eftersom deras fettinnehåll är lägre än många andra nötter. Den huvudsakliga typen av fett som ingår i nötterna är omättat fett, vilket kan upprätthålla hälsosamma kolesterolnivåer i kombination med en hälsosam kost. En annan länk mellan cashewnötter och kolesterol beror på det faktum att de kan sänka höga triglycerider och minska absorptionen av kolesterol.

Omättade fetter, nämligen oljesyra och omega-3 fettsyror, är primära faktorer som förbinder cashewnötter och kolesterol. Detta beror på att båda fettsyrorna kan öka kolesterolhalten med hög densitet lipoprotein (HDL), även känt som det goda kolesterolet. HDL hjälper naturligtvis till att sänka lågdensitetslipoproteinet (LDL), det dåliga kolesterolet, genom att samla upp det och transportera det tillbaka till levern som elimineras från blodet. En annan fördel med oljesyra är att den kan sänka triglyceridnivåerna, vilket sänker LDL och totala kolesterolnivåer. Det totala kolesterolet är summan av allt kolesterol som finns i kroppen.

Även om de är höga i fett innehåller inte cashewnötter något kolesterol. De innehåller dock växtsteroler, vilka är ämnen som väsentligen liknar det kolesterol som människokroppen producerar. Deras roll är att blockera absorptionen av kolesterol i tunntarmen. Som ett resultat utsöndras överskott av kolesterol från kroppen, en åtgärd som gynnar hela kroppen, särskilt hjärtat.

En annan viktig substans som direkt kopplar cashewnötter och kolesterol är fiber. Det absorberas inte av kroppen, utan det fungerar som en kvast som sveper mag-tarmkanalen av skadliga ämnen. När den är närvarande, binds den med kolesterolet och eliminerar den från kroppen innan den har en chans att absorberas. Fiber finns i överflöd i cashewnötter såväl som i många andra växtbaserade livsmedel.

Cashewnötter och kolesterol är också kopplade till koppar, ett mineral som finns i nötterna. Enligt forskare kan koppar öka HDL samtidigt som LDL sänks. Det är också fördelaktigt för att upprätthålla en stabil hjärtslag och för att förbättra blodkärlens flexibilitet. Ytterligare två hjärt-hälsosamma näringsämnen som ingår i cashewnötter är folat och magnesium.