Vad är sambandet mellan illamående och utmattning?

Illamående och utmattning kan vara obehagliga symptom när de upplevs ensamma, men när de uppstår tillsammans kan de vara försvagande. Även om dessa symptom inte är allvarliga själva, kan de vara symptom på hundratals fler villkor. Ibland kan utmattning härröra från en kraftig bota av illamående och kräkningar. Dessa två symtom händer ofta som en reaktion på stress av sjukdom eller ångest och signalerar ofta att kroppen är under mer fysisk eller psykisk stress än den kan hantera tillräckligt. Lyckligtvis är dessa symptom vanligtvis tillfälliga och slutar när tillståndet löser sig.

Illamående och utmattning är två av de tidigaste symptomen på graviditet. Spänningen hos en utvecklande baby på en mammas kropp kan orsaka svår utmattning till utmattningspunkten. Även om ingen vet exakt varför gravida kvinnor upplever illamående, kan det vara ett svar på stigande hormonnivåer i en gravid kropp. Vissa tror att illamående är ett svar på ökade luktsinne och smak under graviditeten. Illamående och utmattning från graviditeten kan lindras genom att få extra vila och äta ofta små måltider av blid mat.

Värmeutmattning är ett tillstånd som händer när kroppen blir så överhettad att den inte kan svalna sig själv. Illamående och kräkningar är mycket vanliga symptom och signalerar att det är dags att se en läkare. Utmattning resulterar när kroppen blir uttorkad och förlorar salt på grund av överdriven svettning. Om värmeutmattning inte behandlas snabbt kan värmeslag, ett mycket allvarligt tillstånd, resultera.

Kronisk stress och ångest kan orsaka utmattning och illamående. Stressresponsen får kroppen att utsöndra binjurhormoner som har en stimulerande effekt på kroppssystemen. Dessa hormoner kan trötta kroppen om ångest inte är lättad. Ångest och stress kan omdirigera blodflödet bort från matsmältningssystemet och orsaka en mängd olika tarmsymptom, inklusive illamående.

Med tiden kan symtom bli svåra till avbrottspunkten. Illamående och utmattning är tillförlitliga indikatorer som kroppen behöver sakta ner och vila. Ångest och kronisk stress kan lindras genom att lära sig avslappningstekniker och genom att göra livsstilsförändringar som tar bort stresskällor från det dagliga livet.

Två av de vanligaste biverkningarna av kemoterapi är illamående och utmattning. Kemoterapi läkemedel och strålbehandlingar lägger kroppen under extremt hög stressnivå. Lyckligtvis finns det droger som kan behandla kemoterapiinducerad illamående. Utmattning kan minimeras genom att vila vid behov, särskilt på behandlingsdagar.