Vad är sambandet mellan käksmärta och hjärtinfarkt?

Käksmärta är ett symptom på hjärtinfarkt. Käften består av två huvuddelar, mandil och maxilla. Mandilen är käftens undre del och kan flytta, medan maxillan är käftens övre del och rör sig inte. Vanligtvis, om en hjärtattack utstrålar käksmärta, involverar den nedre käften.

Ett annat sätt att titta på förhållandet mellan käksmärta och hjärtinfarkt är att bröstsmärta är anslutningen. När en person har hjärtinfarkt, kan han eller hon drabbas av olika tecken och symptom, en av dem är bröstsmärta. Denna smärta ligger dock inte alltid i bröstet, och den kan röra sig, som påverkar en persons käke och tänder samt buk, armar, rygg och nacke.

En hjärtinfarkt sker vanligtvis när en kranskärl är blockerad, vilket håller blod och syre från att nå hjärtat. När detta händer blir hjärtmuskeln skadad. Bröstsmärta uppträder då som en reaktion på denna skada. Blodflödet måste återställas snabbt eller muskeln kommer att uppstå permanent skada och kan till och med dö. Ärrvävnad ersätter så småningom muskeln om den verkligen dör.

Bröst- och käksmärta är inte de enda symptomen som är förknippade med hjärtinfarkt, och det är viktigt för människor att veta att upplever antingen symptom betyder inte nödvändigtvis att en hjärtattack inträffar eller att symtomen är ens anslutna. Det är till exempel möjligt att uppleva bröstsmärta som inte är förknippad med hjärtinfarkt. De som upplever symptom på det medicinska tillståndet kan dock ha symtom, inklusive halsbränna, illamående eller kräkningar.

I vissa fall kan en person inte alls lida av hjärtattackssymtom i vad som kallas en tyst hjärtattack. Kvinnor mer än män lider tysta hjärtattacker och atypiska symtom. Detta gör villkoret svårare att diagnostisera.

Vissa symptom kan vara svåra och mycket indikativa på hjärtinfarkt, men andra kan vara milda. Till exempel kan kopplingen mellan käksmärta och hjärtattack inte vara så omedelbart uppenbar som den mellan svåra bröstsmärta och hjärtinfarkt. Om en person misstänker att han har hjärtinfarkt, ska han omedelbart söka läkarvård.