Vad är sambandet mellan oregelbundna perioder och graviditet?

Det finns flera band mellan oregelbundna perioder och graviditet, men frågan måste definieras bättre för att förstå dem. En av de mest etablerade föreningarna i de två ämnena är hur oregelbundna perioder kan påverka fertiliteten, och det finns en negativ korrelation mellan oregelbundenhet och framgångsrik graviditet. En ytterligare anslutning uppstår eftersom oregelbundna perioder kan göra det svårt att identifiera eller misstänka graviditet. Andra frågor uppstår om kvinnor har blödning under graviditeten.

Det finns många olika orsaker till oegentligheter i menstruationscykeln, men rutinmässig oförutsägbarhet kan göra det svårt att uppnå graviditet. Detta händer av några anledningar. För det första är det svårare att förutsäga förekomsten av ägglossning, vilket gör det svårt att bestämma när man ska försöka för befruktning. För det andra tyder mycket långa och mycket korta cykler på att ägglossningen inte alltid uppstår eller att det inte finns tillräcklig produktion av vissa hormoner för att upprätthålla en tidig graviditet.

Det är sant att det kan finnas stort utbud i menstruationscykler och alla kvinnor upplever enstaka oegentligheter. De kvinnor som har problem med att uppnå graviditet tenderar att vara störst nackdel om de alltid är oregelbundna. Upp till 30-40% av fertilitetsproblemen beror på denna fråga. Oregelbundna perioder och graviditet utesluter inte varandra, och beroende på orsak kan ett antal behandlingar initieras för att stabilisera cykeln och främja ägglossningen.

Ett annat scenario med oregelbundna perioder och graviditet förekommer för kvinnor som inte planerar uppfattning. Vissa kvinnor har så extremt oförutsägbara perioder att de lätt kan avvisa den första delen av en graviditet som enbart uttryck för sina ovanliga cykler. Detta är olyckligt eftersom tidigare kunskap om graviditet kan leda till bättre prenatal vård.

En kvinna som inte inser att hon är gravid antar förmodligen inte prenatala vitaminer, avstår från alkoholkonsumtion eller konsumerar de extra kalorier som hon behöver. Medan många barn som överraskar sina mödrar på det här sättet är födda i god hälsa, vissa är det inte, och det kan göra det viktigt för sexuellt aktiva kvinnor att överväga medicinsk vård att behandla oregelbundna perioder, eller, för att hålla en viss kalender på hand. Om en period inte inträffar inom tre till fyra veckor efter det senaste sexuella mötet, kan ett graviditetstest tas. Sådana åtgärder kan hjälpa till att ge god prenatalvård från början.

En anslutning som vissa kvinnor gör mellan oregelbundna perioder och graviditet uppstår om de har fortsatt blödning medan de är gravida. De flesta gånger, allt utom det minsta antalet spotting, handlar om. Några kvinnor har något som oregelbundna perioder de första månaderna av graviditeten.

Det finns specifika riktlinjer för att följa när du ska få råd om blödning. Kvinnor ska omedelbart informera läkare om mer än en dag eller två av lättfläckning, närvaro av blödningar som är lika tunga eller tyngre än en menstruationstid och ljusröd blödning eller mycket plötslig och kraftig blödning. Ibland upplever kvinnor med en hälsosam graviditet mer blödning som liknar oregelbundna perioder, men frågan ska alltid diskuteras med läkare för att säkerställa fostrets och mödrarnas hälsa.