Vad är sebaceous keratos?

Sebaceous keratos är ett vanligt hudsjukdom som vanligtvis påverkar äldre. Det kännetecknas av en eller flera upphöjda, missfärgade, vartformiga stötar på ytan av huden. Bumpen är godartad i nästan alla fall och orsakar inga negativa hälsoeffekter. En person kan utveckla tillståndet var som helst på kroppen, men grupper av skador är oftast isolerade på rygg, axlar, armar eller hårbotten. Eftersom talgkeratos är ofarlig, avskräcker de flesta läkare behandlingen. Speciellt stora stötar som påverkar patientens utseende eller blir irriterad från kläder eller rörelser kan tas bort kirurgiskt.

Läkare är inte säkra på vad som orsakar sebaceous keratosis att utvecklas. Vissa människor har familjehistorier av tillståndet, vilket tyder på att det kan finnas en ärftlig genetisk komponent. Eftersom solskyddade hudområden, såsom armar och hårbotten, är mer benägna att utveckla lesioner, anses det att ultraviolett ljusexponering också kan spela en roll. Konditionen är sällsynt hos barn och unga vuxna, och sannolikheten för att stötar uppstår stiger stadigt efter att en person når det sjätte eller sjunde livet av livet.

En individ kan ha en enda onormal bump, ett kluster av lesioner eller ett utbrett område av hudtillväxt. De flesta lesionerna börjar som mycket små hudfärgade skott som gradvis växer i diameter och blir mörka. De är ofta mjuka och grova vid beröring, och de känner sig bara sällan ömma eller kliande. Sebaceous oljor som utsöndras från hudporer kan ge stora stötar en fet känsla och utseende.

Det är viktigt att besöka en primärvårdspraktiker eller en hudläkare när en onormal hudskada utvecklas. Sebaceous keratos är godartad, men tillståndet kan likna andra allvarligare problem, inklusive hudcancer. En läkare kan inspektera stötarna och samla in ett litet urval av vävnad för laboratorieanalys. Efter att andra villkor har uteslutits kan han / hon förklara eventuella behandlingsalternativ.

De flesta patienter behöver inte göra något om sina hudskador. En läkare kan helt enkelt föreslå att man följer regelbundna hälsokontroller för att säkerställa att stötarna inte plötsligt förändras i storlek eller utseende. Ett allvarligt fall av sebaceous keratos kan avhjälpas av en hudläkare genom ett enkelt kirurgiskt ingrepp. Läkaren kan frysa lesioner med flytande kväve, cauterize dem med en elektrisk värmeanordning eller skära av den underliggande huden med en skalpell. En skicklig läkare kan vanligtvis ta bort de flesta eller alla en persons skador utan att lämna efter sig uppenbara ärr.