Vad är septikemi?

Septikemi är ett allvarligt medicinskt tillstånd som kännetecknas av inflammation i hela kroppen. Det orsakas av bakterier som tränger in i blodomloppet och utlöser ett immunsvar som leder till inflammation och en långsam avstängning av kroppens system för hantering av infektion. Detta medicinska tillstånd kan vara dödligt, speciellt om patienten får framsteg i chocken, och inbrott kan vara alarmerande snabbt. Om misstanke om septikemi ska en patient tas till ett sjukhus för omedelbar medicinsk behandling.

Orsaken till blodförgiftning är ganska varierad. Typiskt är patienten sårbar på grund av hans eller hennes ålder eller tillstånd, och bakterier utnyttjar helt enkelt situationen. Kirurgi, latenta infektioner och brännskador kan alla leda till septikemi, vilket är en mycket bra anledning att övervaka eventuella infektioner för att säkerställa att de inte sprids. Ett fall av septikemi börjar med bakterier eller toxiner som de producerar in i blodet, vilket resulterar i en koagulation av blodet som kroppen försöker bekämpa bakterierna.

En patient med tillståndet tenderar att se väldigt dåligt ut. Villkoret är märkt av förvirring, frossa, svettning, svaghet, utslag och förhöjd hjärtfrekvens. De flesta människor har också hög feber, men det kan inte hända att de äldre eller de som är väldigt svaga. Andning är också ofta snabb, och patienten kan också bli blek. Om tillståndet fortskrider kommer patientens blodtryck att falla, och bakterierna kommer att börja attackera huvudorganen i kroppen, inklusive hjärnan, som snabbt orsakar allvarliga skador som kan vara mycket svåra att behandla.

Detta tillstånd är också känt som “blodförgiftning” i en hänvisning till det faktum att patientens hela kärlsystemet äventyras. Vissa människor hänvisar också till det som sepsis, en term som faktiskt hänvisar till någon form av inflammationssvar som ett resultat av infektion. En av de primära behandlingarna för septikemi är antibiotika, som administreras för att döda bakterierna som orsakar tillståndet. Transfusioner av blod kan också användas, tillsammans med dialys och vätskeersättning för patienter som lider av diarré. Patienter med svåra fall kan sätta på livsstöd för att hjälpa dem att andas och för att stabilisera sina hjärtfrekvenser.

Förebyggande av septikemi är förstås föredraget för behandling. Tyvärr är vissa fall svåra att förhindra, eftersom detta tillstånd kan slå oförutsägbart. Att upprätthålla god hygien och allmän hälsa är ett bra sätt att börja, eftersom det minimerar exponering för bakterier och säkerställer att din kropp kan motstå bakterieinfektioner när den utsätts för skadegörare. Om du har haft kirurgiska ingrepp bör du hålla koll på den plats där proceduren utfördes, och var inte rädd för att tala om ömhet, svullnad och generellt obehag. Det är också viktigt att ta emot medicinsk behandling för djupa skärningar och punktera sår så att dessa ställen kan spolas och du kan ta profylaktiska antibiotika för att förhindra sepsis och eventuell septikemi.