Vad är shiatsu?

Shiatsu är baserat på gammal kinesisk medicin och utvecklad i Japan i tusentals år, och är en praktisk massagebehandling. Terapeuten använder finger- och palmtryck för att förbättra cirkulationen, lindra styva muskler och lindra stress. Till skillnad från den välbekanta svenska massagen, som använder oljor på huden och långa flytande rörelser, bygger shiatsu massage på att man manipulerar lokala tryckpunkter för att uppnå de önskade resultaten.

Ordet shiatsu kommer från de japanska karaktärerna för shi, vilket betyder finger och atsu, vilket betyder tryck. Med starka kopplingar till kinesisk akupunktur är målet med shiatsu att korrigera obalanser i det naturliga flödet av energi, eller chi, genom hela kroppen. En shiatsu massageterapeut använder sina fingrar, palmer och till och med armbågar eller knän för att applicera tryck i en kontinuerlig rytmisk sekvens till vissa punkter längs kroppens meridianer eller energivägar. Framgångsrika tekniker sägs släppa toxiner, stimulera immunsystemet och främja kroppens egen helande kraft.

En gång praktiserad enbart av kvinnor och blinda inom Japans boarders blev shiatsu massage ett världsomspännande fenomen under senare hälften av 20-talet. Sedan dess gamla början har shiatsu utvecklats till många former. Zen shiatsu, grundad av Shizuto Masunaga, introducerade delar av västerländsk psykologi i blandningen och blev populär i USA och Storbritannien på 1970-talet. En annan version, fem-element shiatsu, innehåller begreppet traditionell kinesisk medicin fem elementära manifestationer: jord, eld, vatten, trä och metall. Var och en av dessa element motsvarar en annan del av kroppen, och så kan terapeuten bättre diagnostisera och ta itu med vilka sjukdomar som helst.

Ohashiatsu® massage tar shiatsu ett steg längre genom att det inkluderar motion, självförbättring och meditation för att stärka kroppen och förbättra sinnet. Ohashi, för vilken tekniken heter, öppnade Ohashi-institutet 1970 och lockade internationell uppmärksamhet genom att betjäna högkvalitativa klienter från underhållningsvärlden. Kanske mest överraskande är ashiatsu massage, där terapeuten använder fötterna att bokstavligen gå på sin klient för att ge en mycket djup massage.

Oavsett form är fördelarna med shiatsu många, minskad trötthet och ökad vitalitet bland dem. Även om det inte finns några vetenskapliga bevis på att praktiken kan bota någon sjukdom, antas det att de positiva effekterna kommer från att lugna ett överaktivt sympatiskt nervsystem. Personer som lider av ångest eller depression, med artrit eller sömnlöshet, eller ens återhämtar sig från en skada, har alla funnit lättnad på fingrarna hos en shiatsu massage terapeut.