Vad är skabb?

Scabies är en smittsam hudsjukdom som orsakas av en insekt som bokstavligen kommer under huden. Det är orsakat av en parasitmitt som hyser under människans hud där den matar och lägger ägg. Miten som är ansvarig för detta tillstånd kallas Sarcoptes scabiei och tillhör arachnid-familjen, till vilken spindlar, fästingar och skorpioner hör hemma. Scabies ligner mange, en hudsjukdom som påverkar hundar.

En extremt kliande, pimple-liknande utslag på huden är ett huvudsakligt symptom på skabb. En person med sjukdomen kan ha synliga men små inflammerade blåsor. Han eller hon kan till och med kunna se burrowsna, även om de är betydligt mindre talrika än miderna själva. Ibland får skabb huden att suga och scab, och på grund av intensiv klåda och skrapning kan en sekundär infektion uppstå. Mitten som orsakar den är extremt liten och osynlig för blotta ögat, bara för att ses med ett förstoringsglas eller mikroskop. Eftersom kvalsterna är så små är tillståndet ofta feldiagnostiserat som en annan typ av utslag.

Scabies påverkar oftast händer, handleder och underarmar. Miterna föredrar att bo i veck i huden, som mellan fingrarna och veckorna i armarna. Mitesna gillar också att samlas i andra delar av kroppen, såsom könsorgan, midja och bröst. Lyckligtvis varierar scabies sällan påverkar ansiktet, men det är möjligt att det uppträder någonstans på kroppen.

Denna sjukdom sprider sig vanligtvis från hud till hudkontakt. Det sprids också genom ark, kläder och andra material som är i nära kontakt med en smittad kropp. Medlemmar i ett hushåll och trånga områden där människor är tillsammans under en längre tid, till exempel skolor, bostäder och vårdhem, skapar en idealisk miljö för skabb att sprida sig. En person kan vara infekterad med kvalsterna i mer än en månad innan symtom uppstår, även om de fortfarande kan överföra dem till andra.

Symptomen på scabies orsakas av en allergisk reaktion på ägg och avfall av kvalsterna. I en frisk person är reaktionen kroppens sätt att utveckla antikroppar och därefter döda några av kvalsterna. För personer med nedsatt immunförsvar kan kroppen inte skydda sig och infestationen kan förvärras.

Medicinsk behandling involverar vanligen aktuella mediciner i form av lotioner som permetrin och lindan, men dessa är endast för vuxna. Dessa lotioner appliceras liberalt från nacken ner på en person som är smittad med kvalsterna. Andra droger, även om de fortfarande finns i försöksfasen, kan tas oralt i en enda dos. Scabies kvalster kan vara levande utan värd i ungefär en vecka, så det är viktigt att tvätta alla linnen och kläder som en smittad person har haft kontakt med för att förhindra återinfektion.