Vad är sockersensitivitet?

Sockerkänslighet avser ett tillstånd där en person upplever stora fluktuationer i blodsockernivån. Dessa förändringar kan orsaka många symptom, inklusive humörsvängningar, viktökning, irritabilitet och sömnighet. De flesta typer av sockerkänslighet kan behandlas genom kostförändringar och träning.

Enkla kolhydrater finns i livsmedel gjorda med raffinerad socker samt i frukt. Komplexa kolhydrater kallas vanligtvis stärkelser. Dessa inkluderar bröd, pasta, ris och korn. Båda typer av kolhydrater påverkar blodsockret. Livsmedel som innehåller kolhydrater med hela korn och vitaminer är hälsosammare val och ger vanligtvis en person som känner sig mer balanserad eftersom sockerarterna metaboliseras över en längre tid.

När kolhydraterika livsmedel konsumeras, brukar blodsockret stiga och kroppen kommer att producera insulin för att hjälpa till med att metabolisera sockerarter. Vid hypoglykemi stör denna balans och blodsocker tenderar att öka snabbt till höga nivåer och sedan falla snabbt. Tidiga symptom på hypoglykemi inkluderar förbättrad humör och energi på grund av de höga blodsockernivån. När blodsockret faller kan emellertid nervositet, irritabilitet, yrsel och sömnighet uppträda.

Ett glukostoleransprov (GTT) kan bekräfta en diagnos av hypoglykemi. Testet kräver intag av en hög sockerlösning följt av timkontroll av blodsockernivån. Behandling av hypoglykemi är huvudsakligen genom diet. Att begränsa raffinerade sockerarter, öka kostfiber och protein och äta regelbundna små måltider kan bidra till att hålla blodsockernivåerna stabila.

Kronisk hyperglykemi är en annan term för höga blodsockernivåer som överensstämmer med en diagnos av diabetes. Denna typ av sockerkänslighet uppstår genom antingen låg insulinnivå eller insulinresistens i kroppen. Utan lämpliga insulinnivåer kan kroppen inte avlägsna överskott av socker från blodet. För dem med detta tillstånd kan kost, motion och insulin användas för att reglera blodsockret, beroende på vilken typ av diabetes som helst.

Några exempel på sockerkänslighet är inte lika tydligt definierade som hypoglykemi eller hyperglykemi. Medan inte en vetenskapligt beprövad sjukdom är sockerberoende generellt beskrivet som ett tillstånd där en person inte kan kontrollera intaget av kolhydratbelastade livsmedel. Symptomen inkluderar krävningar, binging och abstinenssymptom när kolhydrater minskas. Studier genomförs för att avgöra om detta verkligen är relaterat till en fysiologisk process.

Oavsett typ av sockerkänslighet är lämplig kost och motion viktiga delar av behandlingen. Att begränsa mängderna sötade drycker och konsumerade raffinerade sockerarter kan minska snabba fluktuationer i blodsockret. Ökande hela korn, näringsrik mat, frukt och grönsaker kan underlätta en långsammare uppkomst och metabolism av kolhydrater, vilket gör blodsockernivåerna stabila.