Vad är spirulina pulver?

Spirulina pulver är ett hälsotillskott gjord av spirulina cyanobakterier. Förutom spirulina pulver, finner man ofta spirulina tabletter och spirulina flingor att tas som tillägg också. Spirulina pulver används också som ett komplement till ett antal djurfoder, speciellt för vattenbruk och akvarier. En anständig mängd forskning har gjorts på hälsofördelarna med detta pulver och det verkar stödja många av de hälsofördelar som fordras av sina anhängare.

Faktum är att spirulina kanske har använts som kosttillskott mer än tusen år sedan i Tchad. Det finns bevis som tyder på att så långt tillbaka som Kanem-rikets dagar, spirulina kakor eller Dihé gjordes och ätas som tillägg. Dessa kakor tillverkas och säljs fortfarande i moderna Tchad, och de används som en slags bouillon för vissa buljonger. Många tror också att Aztekerna odlades och använde spirulina som ett tillägg, vilket beskrivs av en soldat med Cortés på 1500-talet. Aztec-ordet för spirulina, Tecuitatl, betyder bokstavligen stenens utjämning.

Som ett kosttillskott har spirulina ett antal komponenter som gör det mycket önskvärt. Den innehåller många vitaminer, inklusive tiamin, B1, riboflavin (B2), nikotinamid (B3), pyridoxin (B6), folsyra (B9), vitamin B12, vitamin C, vitamin D och vitamin E. Även om B12 är närvarande, Oavsett om det är biotillgängligt i meningsfulla mängder är det ifrågasättande, och så många vegetariska dietister rekommenderar inte beroende på spirulinapulver som en källa till B12. Spirulina innehåller också många olika mineraler, inklusive kalcium, krom, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, selen, natrium, zink och stora mängder kalium.

Dessutom är spirulina i vikt en bra proteinkälla, med omkring 60% av sin torra vikt som består av proteiner. Även om det innehåller reducerade mängder cystein, lysin och metionin jämfört med ägg eller köttproteiner, är aminosyrainnehållet fortfarande signifikant högre än för de flesta växtproteiner. Det är också en mycket lättmältbar form av protein, och i kombination med dess andra komponenter ligger det mycket nära en “perfekt mat”.

På grund av den låga kostnaden, stora mängder vitaminer och mineraler, hög proteinhalt och produktivitet, har spirulina ofta tittats på som en superfood av framtiden. Speciellt som en potentiell kandidat för att bekämpa undernäring på global nivå har spirulina fått mycket stöd från grupper som FN. Vissa förespråkare visualiserar enorma spirulina dammar som matar tusentals människor och hjälper till att komplettera sina näringsfattiga dieter för att hålla dem friska.

En ytterligare fördel med spirulina, vilket är en orsak till att många människor tar spirulinapulver dagligen, är att det antas minska allergiska reaktioner. En liten dos tas dagligen kan minska mängden interleukin-4 i kroppen märkbart, vilket bidrar till att minska styrkan i allergi svar. För personer med milda allergier, som hönsfeber eller djurallergier, kan den här litenheten vara tillräckligt för att kroppen ska fungera i full styrka.