Vad är svåra ibs?

Irritabelt tarmsyndrom (IBS) är ett vanligt åkomma som innebär fläckar i buksmärtor, uppblåsthet, gas och förstoppning eller diarré. De flesta som har IBS upplever endast mindre, sällsynta symptom. Svår IBS är emellertid ett kroniskt problem där symtom kan vara tillräckligt illa för att avsevärt försämra en persons förmåga att njuta av ett normalt liv. Det finns ingen tillförlitlig botemedel mot svår IBS, men en läkare kan ordinera mediciner för att lindra symtom och föreslå förändringar i livsstilen som kan hjälpa en person att lära sig bättre hantera hans eller hennes tillstånd.

Det är inte alltid klart vad som orsakar svår IBS att utvecklas. Det förekommer mest hos ungdomar och unga vuxna, och oftare drabbar kvinnor än män. Problem anses vara relaterade till neurologiska störningar som påverkar muskelkontraktioner i tarmarna. Onormala sammandragningar kan orsaka att avfallet passerar genom tarmarna snabbare eller långsammare än det borde, vilket irriterar fodret och orsakar IBS-symtom. Stressfulla förhållanden, alkohol, mejeriprodukter och kryddiga livsmedel är vanliga triggers av mild eller måttlig IBS, men människor som lider av svåra problem tenderar att uppleva symtom oavsett vad de äter eller vad deras känslomässiga tillstånd kan vara.

De vanligaste symptomen på allvarliga IBS inkluderar magkramper, ömhet i buken och uppblåsthet. Vissa människor har alltför stora gas- och diarrépisoder flera gånger om dagen. Hyppig diarré kan leda till uttorkning, trötthet och andra hälsoproblem. Förstoppning kan också inträffa som varar i flera dagar och orsakar förlust av aptit och illamående. Smärtsamma hemorrojder i eller utanför ändtarmen kan utvecklas som gör det obekvämt att sitta och gå.

En person som upplever gastrointestinala problem i mer än några dagar bör besöka en läkare. Läkaren kan fråga om symtom och försöka utesluta andra möjliga orsaker, såsom laktosintolerans eller inflammatoriska störningar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit. För att bekräfta en diagnos kan en patient behöva genomgå en koloskopi så att läkaren kan leta efter skador på tjocktarmen.

Ett antal olika behandlingsalternativ är tillgängliga för att hjälpa människor att hantera svår IBS. Antispasmodik är droger som lugnar nervsignaler i tarmarna som utlöser muskelkontraktioner. En patient kan också ges anti-diarrémedicin, laxermedel, eller aktuella salvor för att underlätta hemorrojdsmärta. Läkare hjälper också patienterna att identifiera och undvika livsmedel som verkar göra symtomen värre. Rådgivning föreslås för många människor för att hjälpa dem att upprätthålla positiva attityder och lära sig att bättre hantera stress i sina liv.