Vad är testosteron för kvinnor?

Testosteron anses allmänt som ett manligt hormon, men finns även i mycket mindre mängder hos kvinnor. En medlem av androgengruppen av hormoner, testosteron produceras i binjurarna och äggstockarna hos kvinnor. Trots sina relativt låga nivåer hjälper testosteron hos kvinnor i områdena ben- och muskeldensitet, sexdrift, aptit, fettfördelning och en övergripande känsla för välbefinnande.

För mycket testosteron hos kvinnor kan resultera i utveckling av vad som anses vara karaktärsegenskaper, såsom skallighet eller ökad hårväxt. Det kan också bidra till oregelbundna menstruationscykler och akne. När testosteronnivåerna är för låga upplever kvinnor ofta en minskad libido. Annat än klimakteriet kan vissa av de villkor som kan sänka testosteronhalten för kvinnor omfatta födseln, endometrios, droger och alkoholmissbruk och kemoterapi.

Öka nivåerna av testosteron hos kvinnor är en av de metoder som används för att behandla symptomen som många kvinnor upplever under klimakteriet. Äggstockarna och binjurarna producerar gradvis mindre östrogen och progesteron samt testosteron. Frånvaron av tillräckliga halter av dessa hormoner resulterar ofta i varma blixtar, humörsvängningar, vaginalturhet och sömnlöshet samt andra symtom. Hormonersättningsterapi försöker ersätta några eller alla dessa hormoner i ett försök att lindra dessa symtom.

En vanlig egenskap som kvinnor ofta delar under klimakteriet är en minskad libido. Testosteronbehandling, som är tillsatsen av testosteron till en hormonersättningsterapi, implementeras ofta på grund av förlusten av sexdrivning. Denna behandling rekommenderas inte för kvinnor som eventuellt kan bli gravida på grund av potentiella faror för fostret. Det finns också försiktighet mot användning av testosteron hos kvinnor som har upplevt hjärtsjukdom, bröstcancer, livmodercancer eller leversjukdom.

Testosteron för kvinnor kan administreras i olika former och metoder för leverans. Testosteronkrämer och fläckar föredras ofta. Med ett oralt testosteron, som det som finns i pillerformen för testosteron för kvinnor, måste hormonet passera genom levern som ska behandlas. Detta skapar möjligheten att kolesterolnivåerna påverkas negativt.

Vissa medicinska tillstånd, såsom förekomst av ovarie- eller binjurstumörer, kan stimulera en överproduktion av testosteron för kvinnor. Detta kan resultera i utvecklingen av maskulin egenskaper. En av de vanligaste manifestationerna är överdriven kroppshår. Menstruationscykeln kan också störa.